Soorte seëls

Robbe is mariene soogdiere wat tot die Phocidae-familie behoort, binne die orde Carnivora, en is inwoners van byna al die seë van die wêreld, sommige van hulle het selfs varswatergebiede gekoloniseer. Hulle het 'n reeks anatomiese eienskappe wat hulle in staat stel om te oorleef in streke so koud soos die pole, met baie ekstreme temperature en klimaatstoestande. Onder hulle kan ons hul groot grootte noem, die dik laag onderhuidse vet (onder die vel), hul vinagtige ledemate wat hulle in staat stel om uitstekende swemmers te wees as hulle kos in die water soek en die borsmelk met baie kalorieë. waarmee hulle hul kleintjies voed. Dit alles, toegevoeg tot ander aspekte, maak robbe een van die skouspelagtigste seesoogdiere wat in die see woon. Natuurlik is dit belangrik om daarop te let dat daar geen soorte robbe met slagtande is nie, dit is walrusse wat dit bied en is deel van 'n ander familie.

As u die soorte seëls wat tans bestaan, moenie hierdie AnimalWised-artikel misloop nie, waar ons alles oor hulle sal vertel.

U sal dalk ook belangstel in: Waar woon robbe? Indeks
  1. Klassifikasie van seëls
  2. Seëls van die onderfamilie Phocinae
  3. Seëls van die onderfamilie Monachinae
  4. Ander soorte seëls

Klassifikasie van seëls

Die groot Phocidae familie, waarbinne die robbe voorkom, word dit tans verdeel in twee subfamilies met spesies wat anatomiese, ekologiese en gedragseienskappe het, maar wat die geografiese verspreiding daarvan betref. Soos ons genoem het, kom dit voor in feitlik al die oseane van die wêreld en gedurende die evolusie het hulle verskillende aanpassings vir die seelewe verkry. Aan die een kant het ons die robbe in die noordelike halfrond, en hulle is oor die algemeen ietwat groter as hul familie, die seëls van die suidelike halfrond. Van die 19 spesies bestaan ​​daar, twee daarvan is varswater en die res is mariene, waarvan drie inwoners in warmer gebiede en nie ysige waters nie..

Hulle word in twee subfamilies geklassifiseer afhangende van u ligging. Aan die een kant is daar die Phocinae-subfamilie, wat robbe van die noordelike halfrond insluit, terwyl die Monachinae-subfamilie spesies van die suidelike halfrond en sommige spesies van die genus Monachus (monkrobbe) insluit..

Vervolgens sal ons meer voorbeelde van elke subfamilie sien.

Seëls van die onderfamilie Phocinae

Die Phocinae-onderfamilie bestaan ​​uit 'n totaal van 10 soorte seëls. Hier beklemtoon ons vier:

Baardrob (Erignathus barbatus)

Hierdie spesie bewoon die Noordpoolsee en is medium groot, en meet ongeveer 2,2 meter, alhoewel dit amper 3 kan bereik, en beide die mannetjie en die wyfie het dieselfde grootte. Die opvallendste kenmerke van hierdie spesie rob is die posisie van sy voorpote, wat boonop frontaal geleë is, anders as die ander robbe., het 'n dik snor, dit is wat dit sy naam gee. Sy liggaam is bruinbruin van kleur, en is rooierig in die kop- en nekgebied. 'N Ander aspek wat hierdie spesie onderskei van die res waaruit hierdie onderfamilie bestaan, is die aanwesigheid van 'n paar tepels.

Dit voed op 'n wye verskeidenheid visse, mossels en inktvis wat hy jag deur te duik. Oor die algemeen waag dit nie tot dieptes van meer as 300 meter nie, anders as die kleintjies wat meer as 400 kan bereik. Die bebaarde rob is die gunsteling prooi van die ysbere, en dit is ook eeue lank die prooi van die Inuit, inwoners van die arktiese streke.

Seël met kap (Cystophora cristata)

Ook bekend as helm seël, hierdie spesie kom voor in die noorde van die Atlantiese Oseaan en in die Arktiese gebied. Ongetwyfeld, wat hierdie seël die meeste kenmerk, is die verbreding van die neusholtes wat die mannetjie het, wat hom die naam van die hoefseël gegee het, aangesien dit die voorkoms gee dat hy een op sy kop het as hy volwassenheid bereik. opgeblaas met lug.

Die grootte is ongeveer 3 meter by mans, terwyl die wyfies ongeveer 2 meter bereik, wat hulle seksuele dimorfisme gee. Die kleur is donker, met bruin of swart kleure en die agterkant is gevlek. Hierdie spesie is nie geselsies nie en vorm slegs groot groepe gedurende die paarseisoen. Daarbenewens speen die wyfies die kleintjies ongeveer die vierde of vyfde dag na die geboorte, met een van die kortste laktasietydperke onder soogdiere..

Dit kom algemeen voor in oop see-gebiede, altyd op oseaan-ys vanwaar dit ondergedompel word om ongeveer 100 meter te duik op soek na voedsel, wat wissel tussen 'n groot verskeidenheid vis en koppotiges..

Gewone of gevlekte rob (Phoca vitulina)

Dit is die tipe seël wat die meeste versprei word, aangesien dit aan die kuslyn langs die noordelike Atlantiese en Stille Oseaan, in die Noordsee en die Oossee voorkom. Is Mediumgrootte, die mannetjie wat amper 2 meter bereik; die wyfie is ietwat kleiner.

Hierdie seëls is grys of kaneelbruin en met 'n kolpatroon wat wissel in elke individu, wat hierdie spesie kenmerk. Daarbenewens is hul neusgate geboë sodat dit soos 'n V. lyk. Die gewone seël is kweekagtig en is altyd by die lede van sy gesin in rotsagtige plekke waar hulle rus en is boonop goed van voedsel voorsien, omdat hulle baie getrou is. na hierdie plekke.

Hulle het meganoreseptore waarmee hulle voorwerpe kan identifiseer wat onder die water beweeg, wat hulle 'n perfekte oriëntasie bied tydens jag. Hulle voed hoofsaaklik op 'n wye verskeidenheid visse, hoewel hulle ook skaaldiere kan verteer en inkvis kan jag..

Gestreepte rob (Histriophoca fasciata)

Hierdie spesie kom voor in die arktiese streke van die Stille Oseaan, in die Beringsee en die Okhotsksee en dit is die minste bekende spesie rob as gevolg van hul afgeleë habitats en baie tyd in die water deurbring. Die algemene naam is afgelei van die ontwerp van strepe of linte wat die liggaam bedek, aangesien volwassenes baie kenmerkende pelsmerke het en bestaan ​​uit 'n donker agtergrond met 'n stel ligte bande wat die kop, die agterkant van die lyf en die voorvinne omring. By mans kan die agtergrondkleur donkerbruin of amper swart wees en die bande amper wit, terwyl wyfies dieselfde patroon het, maar met minder kontras. Beide mans en vroue meet tussen 1,5 en 1,7 meter.

Hierdie spesie leef uitsluitlik in oseaan-ys en gedurende die broeityd of moltyd soek hy bevrore platforms om hierdie prosesse uit te voer. Dit het 'n lugsak wat aan die lugpyp gekoppel is, wat as dit opgeblaas word dryfkrag bied, wat baie keer gebruik word om op die water te dryf en te rus. Soos die ander spesies, voed die gestreepte rob met inkvis, garnale en verskillende visse.

Seëls van die onderfamilie Monachinae

Binne die Monachinae-onderfamilie vind ons altesaam nege soorte robbe. Kom ons kyk na die vier prominentste:

Krabbeëlrob (Lobodon carcinophagus)

Hierdie spesie seël is inwoner van Antarktika, hoewel daar ook rekords van swerwende individue in Nieu-Seeland, Australië en Suid-Amerika is. Hierdie spesie is skraler as ander robbe, dit kan meer as 2,5 meter meet en die kleur van sy pels is donkergrys, word ligter in die somer.

Dit is 'n ander soort wat uitsluitlik van oseaanblokke afhang, aangesien dit die grootste deel van sy lewe hierin leef. Daarbenewens is die dieet gebaseer op meer as 90% krill, omdat dit weens die struktuur van sy tande geen ander prooi kan opvang nie, wat as 'n filter dien. Is 'n sosiale spesies wat in klein groepies woon en waar albei geslagte vir die kleintjies sorg. Dit is ook een van die vinnigste robbe, want hulle kan binne 11 minute tot meer as 400 meter duik..

Luiperdrob (Hydrurga leptonyx)

Die luiperdseël kom in Antarktika voor en word ook met ysrakke geassosieer. Is Groot grootte, Beide wyfies en mans kan langer as drie meter bereik en hul pels is grys van kleur en word ligter in die ventrale gedeelte met kolle op die nek en bors, wat dit sy naam gee. Sy voorkoms is gespierd en sy kop lyk soos die van 'n groot slang, met 'n baie groot mond wat sy lang skerp tande openbaar..

Dit is 'n eensame en aggressiewe spesies, die belangrikste roofdier van die keiserpikkewyn in Antarktika te wees. Daarbenewens is hul sig en reuk sterk ontwikkel, wat hulle nog meer bedreigend maak. 'N Wye verskeidenheid visse, inkvisse, eiers van ander voëls en pikkewyne kom in hul voedingspatroon, want hulle kan alles vang wat in hul mond kom..

Mediterreense monnikrob (Monachus monachus)

Die monnikrob word versprei in die Middellandse See en die Noord-Atlantiese Oseaan en bereik die kus van Noord-Afrika, hoewel die verspreiding daarvan toenemend beperk word, wat dit 'n baie skaars spesies om te sien. Dit bewoon kusgebiede en strande beskut deur kranse met grotte met 'n ingang na die see, waar dit gewoonlik voortplant. Sy grootte is medium, dit bereik ongeveer 2,8 meter lank, sy lyf is langwerpig en sy ledemate kort maar robuust. Sy jas is grysbruin van kleur en kan donkerder by die mannetjie wees..

Sy huidige bevolking is baie klein, aangesien dit 'n spesie is wat is kritiek bedreig as gevolg van die verlies van sy habitat veroorsaak deur mense, oorbenutting van visvang, siektes veroorsaak deur rooigetye wat deur alge geproduseer word, onder andere.

Beeld: eunis.eea.europa.eu

Noordelike olifantrob (Mirounga angustirostris)

Hierdie spesie word versprei deur die Oostelike Stille Oseaan, van Alaska tot Baja Kalifornië, waar dit in oseaniese eilande woon. Die belangrikste kenmerk daarvan is die groot snysel wat mans het en wat gebruik word om te brul, veral gedurende die voortplantingseisoen wanneer hulle tussen mans meeding. Dit is 'n groot spesie, waar die mannetjie meer as vyf meter lank kan meet en die wyfie ongeveer drie, sodat die seksuele dimorfisme daarvan baie duidelik is. Dit hou ook verband met hul voortplantingsmodus, waar die mannetjie gedurende die dektyd met tientalle wyfies kan paar..

Hulle is nagtelike jagters en kan meer as 800 meter duik om kos te soek, wat gebaseer is op visse, koppotiges, chimeras en klein haaie..

Ander soorte seëls

Soos ons opgemerk het, bestaan ​​daar 19 soorte robbe, en hieronder noem ons die oorblywende soorte robbe. Behoort aan die subfamilie Phocinae ons vind:

  • Groenlandse rob (Pagophilus groenlandica)
  • Geseelde ring (Pusa hispida)
  • Nerpa (Pusa siberica)
  • Grys ​​rob (Halichoerus grypus)
  • Gevlekte rob (Phoca largha)
  • Kaspiese rob (Pusa caspica)

Die ontbrekende robbe wat aan die onderfamilie Monachinae behoort, is:

  • Hawaiiaanse monnikseël (Monachus schauinslandi)
  • Karibiese monnikrob (Monachus tropicalis)
  • Suidelike olifantrob (Mirounga leonina)
  • Robbeël (Ommatophoca rossii)
  • Weddell-seël (Leptonychotes weddellii)

Laat Jou Kommentaar

Please enter your comment!
Please enter your name here